Categories: LičnoSvetzv život

Godišnji odmor i raščišćavanje…

 

Najbolje bi bilo kada bi čovek mogao da se odmori od samog sebe!
Svakog jutra mi se ovo mota po glavi jer sam sama sebi dosadna u onoj već viđenoj pozi – pijenja kafe sa jednom nogom savijenom u kolenu, koju baš svojski pritiskam povećom guzicom.
Lenjost je čudo! Čudo je i to što ne mogu da se setim kako se pored radijatora u trpezariji našao moj stari omanji plavkasti kofer, baš tog jednog jutra.
Krečana!
Malo me je nerviralo pa sam se napela kao malo dete na noši: Izbaciću ja tu malu sivu ćeliju ko na spidu i setiću se garant.
Nisam se setila.
On- taj kofer nije prestajao da pilji u mene.
Piljila sam i ja u njega pa sam se osetila mnogo staro, nepokretno i istrošeno.
Odlučila sam da je vreme da on putuje dalje. Kao u nekom ritualu sam mu se približila i sa dosta pažnje vlažnom maramicom skinula prašinu. Skliznuo je i otvorio se.
Osetila sam da je to poziv, pa sam krenula da u njega pakujem još neku gomiletinu stvari-nepotrebnih- a koje su morale da budu bačene.
Našle su se tu stare fotografije sa prijateljima koji to više nisu, neki skoro otrcani čipkasti donji veš – iz doba jure – koji je bio tu (da podseti da seksa nema kao što je nekad bilo ili nemam blagog pojma što), tri punjača za Nokiu, desetak lakova za nokte – koje uvek kupujem a nikad ne koristim zato što mislim da ću postati dama i kad tad pa će mi trebati negovane ruke, papuče prljavuše – dva para u kojima sam jedino bacala đubre, farmerke u koje odavno ne mogu da se spakujem – ali ne prestajem da se nadam, istrošeni upaljači, šminka sa isteklim rokom trajanja koja se samo gomilala jer se stalno dokupljuje neka nova boja koja je u trendu – a opšte je poznato koliko ja pratim trendove… i tako.
Na moj poduhvat jedan prijatelj mi je rekao: „ Sad će bolje da ti protiče ČI – životna energija“, a to baš onako zvuči na čisto kao reklama za prašak.
Drugi je pak zvučao malo bolje: „ Vidi mala! Ljudi generalno stalno pakuju u te životne torbekalje ili kofere: tugu, nezadovoljstvo, strahove, sjebitise jer to su teške stvari i njih treba tegliti kroz život. Kapiraš? Čin bacanja znači da si odlučila da se rasteretiš. Nije bitno šta si bacila-već da si bacila. Nisi magarac – ne treba da tegliš. Budi recimo konj i dostojanstvena! Samo si oslobodila prostor i pitanje je da li sad možeš da šopinguješ lajt varijantu… kao recimo sladoled, smeh, osećaj sreće, nesjebitis…tako. Kapiraš?“
Skapirala.
Kupila nov kofer.
Spakovala svega par krpica i jedan kupaći.
Odlučila da imam puno svega na moretu i da mi za to neće trebati donji veš.
I da sigurno neću ići sa sestrom, u onaj fensi hotel gde je kada u spavaćoj sobi. Jer onda si lišen intime da prdiš u istoj i da praviš mehuriće.
Namignula Mr.Hyde-u u ogledalu sa osmehom cigančeta koji mami pare na jedan zlatan zub jer će da svira onu najskuplju pesmu:
Idi, idi nesanice da ne vidim tvoje lice
Da mi zora bol ne stvara….

Predhodna Priča
Sledeća Priča
Diana Babić

Share
Published by
Diana Babić

Recent Posts

Ne daj se…

Ne pišem dugo jer ništa lepo nije protrčalo pored mene. Svi smo zatrpani „novom normalnošću“… Read More

3 years ago

MOJ MOST

  Prihvatiti sebe, znači prihvatiti i sve različito od sebe. Kada se rodimo: mi nismo… Read More

4 years ago

SLOBODA

Slobodu doživljavamo iz perspective zatvora koju kreira naš sopstevni um. Ni jedno poimanje slobode nije… Read More

4 years ago

Kao da je bilo nekad…

Svaki dan je isti. Svuda je tišina, čudna i uplašena. Da, uplašena tišina od svega… Read More

4 years ago

IDENTITET

Svaki čovek treba da bude vlasnik svog univerzuma, svog života, svoje smrti. Svi treba da… Read More

5 years ago

INSTANT

Poslednjih godina imam utisak da mi stvari izmiču iz ruku, da započnem gomilu stvari ali… Read More

5 years ago